home

Rotterdam

DRCV (MAB & OVG)

OMA (Office for Metropolitan Architecture)

ZUEBLIN Stuttgart

kantoren / woningen / hotel / congres / winkels / parkeren

2013

de Rotterdam

De Rotterdam - vertical city

Op een bijzondere locatie direct aan de rivier de Maas op de Wilhelminapier, Kop van Zuid te Rotterdam, prijkt sinds 2013 het gebouw De Rotterdam.


Het unieke, duurzame en multifunctionele gebouw is ontworpen door OMA (Office for Metropolitan Architecture) en bestaat uit hoogwaardige kantoren, luxe appartementen, een 4-sterren hotel, horeca, fitness, parkeren en culturele functies. Alles bij elkaar in één gebouw maakt het een ware verticale stad. Met zijn 160.000 m2 oppervlak en zo’n 150 m hoogte is het het grootste gebouw in Nederland dat in één keer is gebouwd.

B+M Den Haag

Vanaf het besluit om het ontwerp daadwerkelijk tot uitvoering te brengen komt B+M in beeld; de bouwvoorbereidende fase is begonnen.

Naast dat er een beroep wordt gedaan op onze core-diensten brengt dit uitzonderlijk volumineuze gebouw enkele specifiteiten met zich mee. Het enorme aantal partijen maakt de coordinatie nog complexer en dus belangrijker. We kregen ook opdracht om de coördinatie van alle cascosparingen en instortvoorzieningen uit te voeren.
Inmiddels kunnen we ook zeggen dat we de splitsingstekeningen hebben verzorgd en dat we de coördinatie van alle ondergrondse infra op ons hebben genomen.

In dit project werden we door onze vergaande coördinerende rol uitgedaagd om, in samenwerking met DeltaPi, de mogelijkheden van de BIM-methodiek te onderzoeken en te integreren. De uitkomst is vastgelegd in de case study 'Little BIM'.

Een extra moeilijkheid bij dit project is de zwakke grond in combinatie met het grote gewicht. Op diverse plaatsen is gebruik gemaakt van een vijzelconstructie om het gebouw gedurende de bouwfase ivm verzakkingen te corrigeren. Deze wetenschap drukt zijn stempel wanneer het  gaat om de constructieve en bouwkundige detaillering.

Zettingen 'De Rotterdam' door R. Beekink

time laps movie 'de Rotterdam' (dec 2009 - nov 2012)

artikel Volkskrant 14-11-2012 'HELDEN ZONDER HOOGTEVREES'

Links
derotterdam.nl
wilhelminapier.nl
oma.eu/projects/de-rotterdam
archdaily.com

de Rotterdam artikel Volkskrant 14-11-2012 'HELDEN ZONDER HOOGTEVREES' Wilhelminakade 'de Rotterdam' het atrium 'de Rotterdam' Noordgevel 'de Rotterdam' dwarsdoorsnede atrium 'de Rotterdam' grid-tekening 'de Rotterdam' technische laag 3D 'de Rotterdam' 'de Rotterdam' in aanbouw 'de Rotterdam' in aanbouw